Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Dr. Özçoban'dan Dünya Kanser Günü mesajı

Dr. Özçoban

Dr. Özçoban, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
Dr. Özçoban, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
“Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini gözönüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkili” açıklamasında bulunan Dr. Özçoban, devamında şunları kaydetti:
“Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun % 90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter (hareketsiz) yaşam, sigara kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkenlerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir. Bakanlığımızın da üyesi olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)’nün başlattığı 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle halkın kanser konusuna dikkatinin çekilmesi, konunun uzmanı olan kişiler aracılığıyla halkın bilgi düzeyinin yükseltilmesine yönelik aktivitelere, her özel gün ve haftalarda olduğu gibi bu günde de yer verilmesi, etkinlikler düzenlenmesi beklenmektedir. İlimizde Ağustos 2014 tarihinden itibaren Karesi Toplum Sağlığı Merkezi KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitimi Merkezi) birimi tarafından ücretsiz yapılmaya başlanılan 30-65 yaş arası Kadınlarda Serviks Kanseri (Rahim ağzı kanseri) taraması Balıkesir Devlet Hastanesi C Blok içinde bulunan KETEM Biriminde yapılmaktadır. Gönen-Bandırma-Burhaniye-Edremit ilçelerimizde de bulunan Toplum Sağlığı Merkezlerinde oluşturulan birimlerde smear testi (HPV DNA) yapılarak Serviks Kanser taraması için kanserde erken teşhis hedeflenmektedir. En kısa sürede diğer İlçelerimizde de tarama çalışmaları başlatılacaktır. Ayrıca 2015 Şubat ayında 50-70 yaş arasında bulunan tüm halkımızın aile hekimleri aracılığıyla başlatılan Kolon Kanseri (Bağırsak Kanseri) taraması da tüm ilçelerimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteğiyle devam edecektir. Biz farkındayız, kanseri yeneceğiz.”



  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false